Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

Αυτή είναι η βαριά βιομηχανία της Αιτωλοακαρνανίας

4.606 αιγοπροβατοτρόφοι-50 χιλιάδες τόνοι γάλακτος!  
3 (1)
Χωρίς διακυμάνσεις σε σχέση με τα περασμένα χρόνια διαμορφώνεται ο «χάρτης» της παραγωγής πρόβειου και γίδινου γάλακτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ).
Οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας και Λάρισας, με βαθιά παράδοση στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και στην κτηνοτροφία εν γένει, οδηγούν την «κούρσα», όπως άλλωστε συμβαίνει αρκετά χρόνια τώρα.
Βάσει των στοιχείων του ΕΛΟΓΑΚ για το 2013, τους 45,5 χιλιάδες τόνους έφτασε η παραγωγή πρόβειου γάλακτος στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ στο γίδινο προσεγγίζει τους 3,6 χιλιάδες τόνους, γεγονός που αποδεικνύει πως η συγκεκριμένη περιοχή διατηρεί παράλληλα με την παράδοση, τα πρωτεία ακόμη και σήμερα, δικαιώνοντας έτσι την Ένωση Αγρινίου, που καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την ίδρυση και λειτουργία της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΜΦΙΓΑΛ, η οποία και βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο και αναμένεται να λειτουργήσει σε λίγους μήμες, αλλάζοντας οριστικά τα δεδομένα.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε, στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν 4.606 αιγοπροβατοτρόφοι, περισσότεροι από κάθε άλλο νομό της χώρας (ακολουθεί η Λάρισα με 2.988).
Η μέση τιμή πώλησης του πρόβειου γάλακτος στην Αιτωλοακαρνανία είναι 0,96 ευρώ το κιλό και για το κατσικίσιο τα 0,52 ευρώ ανά κιλό.
Μέχρι σήμερα η Δωδώνη είναι ο μεγαλύτερος έμπορος – αγοραστής και στην Αιτ/νία, όπου επίσης δραστηριοποιούνται βιομηχανίες της Ηπείρου που προμηθεύονται πολλές δεκάδες τόνους γάλακτος ημερησίως. Ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, ωστόσο, κατευθύνεται στα τοπικά τυροκομεία, τα οποία έχουν αισθητά αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και τα προϊόντα τους κατακλύζουν τις αγορές σε ολόκληρη τη χώρα. Η παρουσία αυτών των τυροκομείων συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του κλάδου τα κτηνοτροφίας και έχει θετικές συνέπειες στην τοπική οικονομία συνολικά.
Η Αιτωλοακαρνανία πρωταγωνιστεί και στη βιοκτηνοτροφία. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες βιολογικώς εκτρεφόμενα πρόβατα και ανάλογος αριθμός σε γίδια.
Το γάλα των βιολογικώς εκτρεφόμενων ζώων, όταν πωλείται ως τέτοιο, δίδεται με προσαύξηση 0,12 – 0,15 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Αιτ/νία κυριαρχεί στη βιολογική παραγωγή, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την προβατοτροφία, όπου κατέχει ποσοστό που τείνει να αγγίξει το 50% του συνόλου της χώρας, όπως φαίνεται και στις γραφικές αναπαραστάσεις που δημοσιεύουμε.
Μεγάλη σημασία έχει επίσης η παραγωγή διαφόρων τύπων τυριών. Αρκεί να αναφέρουμε ότι παράγονται 40.000 κιλά τυρί φέτας, όλα βιολογικά και 6.000 κιλά σκληρών τυριών, επίσης όλα βιολογικά!
10517186_10152547871260985_1239972312_n10455558_10152547871255985_336957689_n
πηγή:agrinioreport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου